Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Η πάθηση που είναι γνωστή ως εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αλλιώς στενωτική τενοντοελυτρίτιδα είναι μία φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου. Το τενόντιο έλυτρο είναι σαν ένα τούνελ μέσα από το οποίο περνάνε οι τένοντες.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αντίχειρας συμβαίνει όταν το έλυτρο ερεθιστεί, δημιουργήσει φλεγμονή και αρχίζει να πιέζει τον τένοντα. Ο τένοντας πρήζεται στη μία άκρη του ελύτρου δημιουργώντας μία διόγκωση με συνέπεια να μην μπορεί να ολισθήσει μέσα από το έλυτρο, δίνοντας τη χαρακτηριστική αίσθηση ότι το δάκτυλο μαγκώνει ή και κλειδώνει.

01

Η αιτιολογία της πάθησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Η συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση του χεριού (όπως για παράδειγμα χρήση computer, μουσικού οργάνου) προδιαθέτει και προκαλεί τέτοιες τενοντίτιδες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδή σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου.

Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Συμβαίνει συνήθως στις ηλικίες 40-60.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι μόνο πόνος στη βάση του αντίχειρα ή του δακτύλου ή να συνοδεύεται με διόγκωση ή ακόμα και το δάκτυλο να κλειδώνει.

02 03

Στα αρχικά στάδια της νόσου η χρήση αντιφλεγμονωδών μπορεί να βοηθήσει. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, χρειάζεται χειρουργείο. Το χειρουργείο γίνεται με τοπική νάρκωση και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά, στο σπίτι του.

04 05

Στο χειρουργείο γίνεται διάνοιξη του ελύτρου.

Η διάνοιξη αυτού του ελύτρου δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη λειτουργία του δακτύλου και ο ασθενής μπορεί ελεύθερα να κινεί το δάκτυλο του από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Ο ασθενής επανέρχεται στη συνήθη δραστηριότητα του μετά από 48 ώρες.

Δείτε και διαβάστε τι ειπαν για εμας οι ασθενείς μας! Μαρτυρίες σε Βίντεο Γραπτές Μαρτυρίες

kypros

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο

 Εθνικής Αντιστάσεως 42, Χαλάνδρι 3ος Όροφος

2106837010

6937093980

Metropolitan General

 Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός Metropolitan General

210 6502000

6937093980

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο ΣΑΜΟΣ

 Κανάρη 23, Βαθύ Σάμος

6937093980

2273021170

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ