Έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα

Η έξω Επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω πλευρά του αγκώνα. Αιτία του πόνου είναι η φλεγμονή των τενόντων που καταφύονται στον έξω επικόνδυλο, στο τμήμα εκείνο του οστού που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.

Αν και το όνομά της υποδηλώνει ότι εμφανίζεται σε αθλητές του τέννις, δεν χρειάζεται να παίξει κάποιος τέννις για να εκδηλωθεί η έξω Επικονδυλίτιδα του αγκώνα.

Η έξω Επικονδυλίτιδα δημιουργείται λόγω υπερβολικής ή λανθασμένης χρήσης των μυών του αντιβραχίου που προκαλούν έκταση του αγκώνα (εκτείνοντες) και καταφύονται στον έξω επικόνδυλο. Αυτή η υπερχρήση αποδυναμώνει τους τένοντες και συγχρόνως προκαλεί μικροσκοπικές ρήξεις σ' αυτούς.

Αυτό έχει ως συνέπεια την τοπική φλεγμονή και τον πόνο. Συνήθως, ο πόνος δημιουργείται ήπια, αυξάνει σταδιακά και γίνεται τελικά μόνιμος και επίμονος με ιδιαίτερη ένταση κατά τη διάρκεια δραστηριότητας. Στον πόνο, με την πάροδο του χρόνου, έρχεται να προστεθεί και η μυϊκή αδυναμία του χεριού. Οι ασθενείς με έξω Επικονδυλίτιδα αγκώνα παραπονούνται για πόνο καθημερινά, με απλές κινήσεις όπως να σηκώσουν ένα ποτήρι, να ανοίξουν ένα βάζο, να ξεκλειδώσουν την πόρτα.

Παρά το γεγονός ότι η έξω Επικονδυλίτιδα του αγκώνα εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς που ασχολούνται με τέννις και ρακέτες, γραμματείς, ζωγράφοι, οδηγοί, υδραυλικοί, ξυλουργοί, μάγειρες είναι μερικά από τα επαγγέλματα στα οποία εμφανίζεται. Η επαναλαμβανόμενη άρση βάρους είναι στην πλειονότητα ο κοινός παρανομαστής όλων όσων θα εμφανίσουν στην πορεία της ζωής τους έξω Επικονδυλίτιδα του αγκώνα.

Η διάγνωση της έξω Επικονδυλίτιδας επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση και με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού. Περαιτέρω εξετάσεις, ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι απαραίτητες σε ορισμένα περιστατικά.

Η θεραπεία της έξω Επικονδυλίτιδας του αγκώνα, μέχρι σήμερα περιλάμβανε χρήση αντιφλεγμονωδών, τοπικά ενέσεις κορτιζόνης, ακινητοποίηση με νάρθηκες, φυσικοθεραπεία, μέχρι και χειρουργική επέμβαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με έξω Επικονδυλίτιδα ταλαιπωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και μήνες, χωρίς ουσιαστική ύφεση των συμπτωμάτων τους.

Σήμερα, μια νέα επαναστατική θεραπεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα βάζει τέλος στον χρόνιο βασανιστικό πόνο της Επικονδυλίτιδας και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.

Η θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια - PRP είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την επιτάχυνση της επούλωσης μικροσκοπικών ρήξεων των μυών και των τενόντων λόγω υπερχρήσης, όπως συμβαίνει στην έξω Επικονδυλίτιδα του αγκώνα.

Η καινοτόμος αυτή θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις στην περιοχή του αγκώνα και αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση της Επικονδυλίτιδας αλλά και πολλών άλλων παθήσεων των τενόντων του χεριού.

Η ενέσιμη θεραπεία PRP είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται στον χώρο του Ορθοπαιδικού Ιατρείου. Λαμβάνεται από τον ασθενή μικρή ποσότητα αίματος από μια περιφερική φλέβα, με διαδικασία όμοια με τυπική εξέταση αίματος. Ακολουθεί ειδική επεξεργασία ( φυγοκέντρηση) όπου απομονώνονται τα αιμοπετάλια και στη συνέχεια το αίμα αυτό ενεργοποιείται με χλωριούχο ασβέστιο, προκειμένου τα αιμοπετάλια να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους. Στο τέλος, εγχύεται το PRP με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια τοπικά στην περιοχή της βλάβης με υπερηχογραφική καθοδήγηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια. Συνήθως, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν εμφανίζει επιπλοκές.

Τα αιμοπετάλια είναι γνωστό ότι είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται, απελευθερώνουν ουσίες που ουσιαστικά είναι πρωτεΐνες επούλωσης και λέγονται αυξητικοί παράγοντες (PDGF,TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF -1). Πρακτικά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στην περιοχή της βλάβης με την έγχυση PRP, επιτυγχάνουμε ταχύτερη αποκατάσταση λόγω της επουλωτικής αλλά και αναγεννητικής δράσης τους, λόγω των αυξητικών παραγόντων τους.

Οι εγχύσεις των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων PRP ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων μυών και τενόντων. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ καλά, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και την εμπειρία του Κέντρου μας. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο του ασθενή στις δραστηριότητές του.

Δείτε και διαβάστε τι ειπαν για εμας οι ασθενείς μας! Μαρτυρίες σε Βίντεο Γραπτές Μαρτυρίες

kypros

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο

 Εθνικής Αντιστάσεως 42, Χαλάνδρι 3ος Όροφος

2106837010

6937093980

Metropolitan General

 Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός Metropolitan General

210 6502000

6937093980

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο ΣΑΜΟΣ

 Κανάρη 23, Βαθύ Σάμος

6937093980

2273021170

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ