Ρήξη μηνίσκου

Το γόνατο είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματός μας η οποία καλείται καθημερινά να σηκώνει το σωματικό μας βάρος κατά την ορθοστασία και την κίνηση. Στη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης αυτής παίζουν σημαντικό ρόλο οι μηνίσκοι. Στο γόνατό μας υπάρχουν δύο μηνίσκοι: ο έσω και ο έξω. Οι μηνίσκοι είναι δύο χόνδρινα μαξιλαράκια τα οποία διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην ομαλοποίηση της κίνησης και στην κατανομή των φορτίων. Οι μηνίσκοι λειτουργούν σαν «αμορτισέρ» τα οποία βρίσκονται μεταξύ των δύο οστών: του μηρού και της κνήμης. Έχουν την ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς κατά την κίνηση και να προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους από την μεταξύ τους επαφή και τριβή.

Η ρήξη του μηνίσκου αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στο γόνατο. Συνήθως προηγείται κάποιος τραυματισμός και μπορεί να συνοδεύεται με υγρό στην άρθρωση. Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, είναι όμως πιο σύνηθες στους νέους κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και συνοδεύεται με οξύ πόνο. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, πολλές φορές μια απλή κίνηση, όπως π.χ. ένα βαθύ κάθισμα, κατέβασμα από σκαλοπάτια ή μια στροφική κίνηση, είναι αρκετή για να σχιστεί ο εκφυλισμένος μηνίσκος.

Η Αρθροσκόπηση γόνατος είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, ο μηνίσκος μπλοκάρει το γόνατο ή υπάρχει υγρό στην άρθρωση. Η επέμβασηγίνεται μέσω δύο μικρών οπών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο λίγες ώρες και φεύγει βαδίζοντας χωρίς να χρειάζεται κάποιο στήριγμα (π.χ. βακτηρία). Η μετεγχειρητική περίοδος αποκατάστασης είναι πολύ μικρή και δεν χρειάζεται φυσικοθεραπεία. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε 2-3 μέρες.

Η Αρθροσκόπηση πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό ως προς αποφυγή δυσάρεστων τραυματισμών στους χόνδρους της άρθρωσης.

Δείτε και διαβάστε τι ειπαν για εμας οι ασθενείς μας! Μαρτυρίες σε Βίντεο Γραπτές Μαρτυρίες

kypros

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο

 Εθνικής Αντιστάσεως 42, Χαλάνδρι 3ος Όροφος

2106837010

6937093980

Metropolitan General

 Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός Metropolitan General

210 6502000

6937093980

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο ΣΑΜΟΣ

 Κανάρη 23, Βαθύ Σάμος

6937093980

2273021170

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ