Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Το γόνατο είναι μια από τις πιο περίπλοκες αρθρώσεις του σώματός μας. Στη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης αυτής πολύ σημαντικό ρόλο έχουν οι χιαστοί σύνδεσμοι. Στο γόνατό μας υπάρχουν δύο χιαστοί: ο πρόσθιος και ο οπίσθιος. Οι σύνδεσμοι αυτοί διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην συνδεσμική σταθερότητα της άρθρωσης. Απώλεια αυτής της σταθερότητας λόγω ρήξης αυτών, καταλήγει αναπόφευκτα σε συνδεσμική αστάθεια και μετά από μερικά χρόνια σε Οστεοαρθρίτιδα γόνατος με τους αρθρικούς χόνδρους να έρχονται σε μεταξύ τους επαφή και τριβή.

Η ρήξη του προσθίου χιαστού μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, είναι όμως πιο σύνηθες στους νέους κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και συνοδεύεται με οξύ πόνο και υγρό στο γόνατο(αίμαρθρο). Πάντα προηγείται τραυματισμός και συνήθως ακούεται ένα χαρακτηριστικό "κρακ".

Η Αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης προσθίου χιαστού είναι πάντα απαραίτητη σε νεαρούς ασθενείς ανεξαιρέτως επιπέδου αθλητικής δραστηριότητας. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 55), η αξιολόγηση είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και την ένταση των συμπτωμάτων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο μία μέρα. Η αντικατάσταση του χιαστού γίνεται με την χρήση αυτόλογων μοσχευμάτων από το ίδιο γόνατο του ασθενούς(οπισθίων μηριαίων). Η μετεγχειρητική περίοδος αποκατάστασης περιλαμβάνει την χρήση βακτηριών, νάρθηκα και φυσικοθεραπείας. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε 3 - 4 μέρες.

Η Αρθροσκόπηση πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό ως προς αποφυγή δυσάρεστων τραυματισμών στους χόνδρους της άρθρωσης.

Δείτε και διαβάστε τι ειπαν για εμας οι ασθενείς μας! Μαρτυρίες σε Βίντεο Γραπτές Μαρτυρίες

kypros

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο

 Εθνικής Αντιστάσεως 42, Χαλάνδρι 3ος Όροφος

2106837010

6937093980

Metropolitan General

 Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός Metropolitan General

210 6502000

6937093980

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο ΣΑΜΟΣ

 Κανάρη 23, Βαθύ Σάμος

6937093980

2273021170

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ