Ωλένια νευρίτιδα (Cubital Tunnel Syndrome)

Η ωλένια νευρίτιδα είναι η φλεγμονή του ωλένιου νεύρου που προκαλείται λόγω πίεσης ή ερεθισμού του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα και συγκεκριμένα στην εσωτερική πλευρά του.

01

Η αιτιολογία τις περισσότερες φορές δεν είναι γνωστή. Ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες όπως η χειρωνακτική εργασία, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του αγκώνα, η παρατεταμένη τριβή της περιοχής του αγκώνα (χρήση computer), η αρθρίτιδα ή και το ιστορικό ενός τραυματισμού.

Το ωλένιο νεύρο στη διαδρομή του προς τον καρπό δίνει αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο και στο μισό του παράμεσου.

02

Συμπτώματα

Το πρώτο σύμπτωμα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι οι αιμωδίες (μυρμήγκιασμα ή ηλεκτρικό ρεύμα) στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο . Στα αρχικά στάδια οι αιμωδίες είναι διαλείπουσες αλλά μετά γίνονται μόνιμες. Αργότερα στο αίσθημα μυρμηγκιάσματος προστίθεται ο έντονος πόνος κατά μήκος του αντιβραχίου. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα με τον αγκώνα σε κάμψη και επιδεινώνονται τη νύχτα. Ακολουθεί η αδυναμία του χεριού, ενώ σε παραμελημένες περιπτώσεις υπάρχει έντονη ατροφία στους μύες του χεριού και μόνιμη βλάβη στο ωλένιο νεύρο.

03

Η αρχική αντιμετώπιση της νόσου είναι συντηρητική. Περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Απαραίτητη είναι η αποφυγή της κάμψης του αγκώνα συνήθως με τη χρήση ειδικών ναρθήκων. Η φυσιοθεραπεία επίσης βοηθά όταν η νόσος είναι στα αρχικά στάδια.

Στην ωλένια νευρίτιδα δεν έχει θέση η τοπική έκχυση κορτιζόνης γιατί δύναται να προκαλέσει βλάβη στο νεύρο.

Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, επιμένουν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ασθενούς έχει ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται από εξιδικευμένο ορθοπαιδικό με περιοχική αναισθησία με μικροχειρουργική τεχνική δια μίας μικρής τομής. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και στην εργασία του σε μία εβδομάδα.

Οι επεμβάσεις που ενδείκνυνται είναι η διάνοιξη της οροφής του ωλένιου τούνελ (αποσυμπίεση), η μεταφορά του νεύρου στην πρόσθια περιοχή του αγκώνα (μετάθεση) και η οστεοτομία της πατρατροχίλιας απόφυσης με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του υπάρχοντος τούνελ. Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι απόφαση του θεράποντος εξειδικευμένου ορθοπαιδικού.

04

Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη βαρύτητα και χρονιότητα των συμπτωμάτων. Όσο η πίεση του ωλενίου νεύρου είναι σε αρχικά στάδια τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη είναι η αποκατάσταση του νεύρου. Η βελτίωση και η υποχώρηση του μουδιάσματος είναι σταδιακή και συνεχίζει αρκετούς μήνες μετά το χειρουργείο. Εάν έχει προκληθεί βλάβη στο νεύρο με αδυναμία και ατροφία μυών παρά την αποσυμπίεση του οι βλάβες αυτές είναι μη αναστρέψιμες.

05

06

Δείτε και διαβάστε τι ειπαν για εμας οι ασθενείς μας! Μαρτυρίες σε Βίντεο Γραπτές Μαρτυρίες

kypros

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο

 Εθνικής Αντιστάσεως 42, Χαλάνδρι 3ος Όροφος

2106837010

6937093980

Metropolitan General

 Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός Metropolitan General

210 6502000

6937093980

Athens Ortho Center - Πρότυπο Ορθοπαιδικό Κέντρο ΣΑΜΟΣ

 Κανάρη 23, Βαθύ Σάμος

6937093980

2273021170

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ